Lær at spille klaver som voksen

Lær at spille klaver som voksen
Du bliver aldrig for gammel til at lære klaver

Kan man lære at spille klaver som voksen?

Lær at spille klaver som voksen – Er det overhovedet muligt?

“Du kan ikke lære en gammel hund nye tricks!” Dette gamle ordsprog er blevet modbevist mange gange. I vores artikel illustrerer vi, hvordan voksne også kan lære klaver – på en måde, der er vellykket og sjov.

Når alt kommer til alt: Din hjerne er en muskel du kan træne i hele dit liv. Aktivitetsmønstrene i hjernen ændres allerede efter en kort periode af indlæring. Der oprettes forbindelser i bestemte dele af hjernen efter en første indlæring.

Voksne har en anden måde at lære klaver på end børn

Voksne, der begynder at spille klaver, skal være opmærksomme på, at de faktisk ikke er dårligere til at lære at spille end børn – deres læring er bare anderledes. Voksne har glemt, hvordan man prøver tingene på en legende måde. De vil først forstå, hvad de laver. Desuden har de ikke en lineær måde at lære på, men bygger snarere deres viden op på andre oplevelser.

Hvis du planlægger at lære et instrument som voksen for at opfylde en livslang drøm, er det bedst at vælge klaveret. Blæseinstrumenter og strengeinstrumenter vil være meget sværere. Børn har en afgørende fordel i denne henseende, fordi deres hørelse er bedre og reagerer mere følsomt på subtile detaljer.

Tangent-instrumenter er særligt velegnede til begyndere på grund af nodernes lineære struktur i forhold til tangenterne. Eleven behøver bare at trykke på en tangent for at spille. Begyndere behøver ikke i første omgang at bekymre sig om intonation.

Voksne er ofte mere utålmodige og forventer hurtige resultater. Men undervurder ikke hvor meget tid børn og unge voksne skal bruge på at mestre deres instrument.

Motivationen og målene bag at spille musik

Det er vigtigt at spørge dig selv, hvad målene er, når du lærer et instrument. Med realistiske mål på plads er det meget lettere at være motiveret. At lære klaver betyder at have det sjovt og undslippe den daglige rutine.

Der er meget få sene elever, der drømmer om at have en storslået karriere som solist. Dette ville være den forkerte grund til også at begynde at spille, fordi desillusion ville lure lige rundt om hjørnet. At have det sjovt at være kreativ og nyde musikken – det er det, det hele skal handle om.

Fordelen for voksne: Beslutningen om at lære at spille et instrument efter endt arbejdsdag er normalt ens egen. Ingen forældre eller lærere tvinger dig, og du står ikke over for det samme pres for at udføre og forventningerne fra omverdenen.

Vær mere tålmodig og kritiser dig selv mindre

For at imødekomme kravene som nybegynder er det vigtigt at vælge stykker, der ikke er for vanskelige, og som du faktisk forventer at være i stand til at mestre. Voksne er normalt alt for ambitiøse og reagerer følsomt på frustration.

Lad være med at prøve at kontrollere alt. Hvad der føles som at tage en risiko, er faktisk slet ikke en. Hvis du kritiserer dig selv for meget mister du hurtigt fornøjelsen ved at spille! Helt fra starten skal du være opmærksom på, at dine første musikalske bestræbelser kommer til at lyde meget anderledes end stereoanlægget derhjemme.

Tag dig tid og gå forsigtigt mod dig selv. En ny udfordring er vanskelig, men også spændende.

Fordelene ved at lære at spille klaver som voksen

”At spille musik i en voksen alder giver kun fordele: en højere livskvalitet, sociale kontakter, personlige udfordringer, en følelse af mening og hjælp til at mestre livets forskellige situationer. Dette er kerneelementerne, der forklarer, hvorfor musikafspilning oplever ny forståelse i samfundet, ”forklarer det bayerske musikudvalg under en arbejdskonference om emnet” Musik kender ingen grænser – eller alder ”.

Mennesket lærer stadig på en dynamisk måde ind i alderdommen. Hjerneforskning har illustreret, at praktiske opgaver holder sindet ungt. At lave musik stimulerer motoriske, akustiske og hukommelsesevner. Forskellige dele af hjernen udfordres.

Andre behagelige bivirkninger: At spille klaver eller et andet instrument afbalancerer vores mentale tilstand, øger forventet levetid og hjælper os med at realisere vores potentiale. Musik udløser følelser, hvorfor det påvirker os så meget. At spille en aktiv rolle i design af musik ansporer vores motivation til at blive bedre.

Hvad mere er, musik træner vores koncentration og reaktive kapacitet, mens den forbedrer vores kreativitet. Under andre fritidsaktiviteter, såsom at spille kort eller løse krydsord, bruger vores hjerne præautomatiske strukturer og eksisterende nerveforbindelser. Ingen nye processer udvikler sig.

Neuropsykologer ved Zürich Universitet har forsøgt at opretholde hjernefitness hos ældre ved at lære 70-årige hvordan man spiller klaver, blandt andre aktiviteter. Forskere identificerede allerede ændringer i hjernen efter en uges praksis. Dette betyder, at ældres sind reagerer nøjagtigt som hos yngre mennesker.

Øvelse: Rejsen er belønningen

At øve på et instrument er som at vandre: Stien eller læringsprocessen gør det spændende. Det er det, der giver oplevelsen sin værdi. Ved at lære popsange, klassiske ballader eller jazzede stykker fodrer vi vores hjerne med nye og ukendte oplysninger. Det er bedst at fokusere vores indsats på nogle få musik stykker og lære at spille dem godt.

Det handler om praksis – uanset om du er ung eller ældre. Og du vil snart mestre de første, små trin.