Klaver Akkorder

I denne artikel kan du lære de grundlæggende ting omkring klaver akkorder.

Du kan også – helt gratis – downloade min PDF akkord oversigt “156 Klaver Akkorder”.
KLIK HER for at se mere (åbner på ny fane).

156 KlaverAkkorder Mockup

Du kan også blive tilmeldt mit online webinar hvor du kan høre mere om hvordan du kan lære at spille klaver med akkorder – på den hurtige, sjove og “groovy” måde.

Hvad er en klaver akkord

En akkord er når man spiller 3 eller flere toner samtidigt. Når du spiller klaver efter akkord symboler kaldes det også at spille efter becifring.

Hvordan er en klaverakkord opbygget

Alle akkorder er bygget på en grundtone. Grundtonen giver det grundlæggende navn til akkorden. Eks: Akkorden C (C dur) er bygget på grundtonen C. Akkorden Cm7 (C mol 7) er også bygget på grundtonen C.

I populær musik (pop, rock osv.) bruges der mest 3- og 4-klange – altså akkorder med 3 eller 4 toner. I jazz musik bruges ofte større akkorder med flere toner. I denne artikel kigger vi kun på de mest brugte 3- og 4-klange. (Og husk du kan downloade vores PDF oversigt HER)

Længere nede på siden kan du lære hvordan man konstruerer 3- og 4-klange. Men først – lidt om hvordan man egentlig bruger sine klaverakkorder på klaveret:

Hvordan spiller man akkorder på klaver

Der er rigtig mange måder man kan spille akkorder på klaveret. Her vil vi kigge på de 3 mest grundlæggende:

Metode 1: Spil melodi i højre hånd og akkorder i venstre hånd. (Den letteste)
Denne metode er ofte den første du lærer i traditionel klaverundervisning. Du kan let prøve kræfter med et par akkorder – imens du spiller en melodi-linie i højre hånd.

Det er dog svært at få klaveret til at lyde bredt og groovy med denne metode. Dette fordi din venstre hånd er nødt til at spille akkorderne midt på klaveret – ellers lyder de “mudrede”. Det betyder at du ikke kan spille de dejlige dybe bas-toner på klaveret.

Metoder 2: Spil akkorder i højre hånd og bas-/grundtoner i venstre hånd. (Den fede groovy måde)
Med denne metode kan du ikke umiddelbart spille melodi-linie. Du kan til gengæld få dit klaverspil til at “swinge og groove” på den helt fede måde.

Du spiller dine klaver akkorder i højre hånd. Venstre hånd har nu frihed til at spille bas toner. F.eks. en dobbelt grundtone (oktav bas). Dette gør det muligt at spille bas figurer sammen med dine akkorder. Og meget vigtigt – det er muligt at lave rytmisk interaktion mellem din højre og venstre hånd.

Med denne metode kan du efterligne både rytme og akkorder fra indspilninger med dine ynglings-kunstnere. Du enten synge til dit groovy akkord klaver – eller du kan bare nyde at spille dine egen funky akkord versioner af dine ynglings-sange.

Det er denne metode vi gerne vil lære dig – og gøre dig mester i – her på KlaverOnline.dk. Tilmeld dig klaver webinaret og hør mere HER.

Metoder 3: Spil akkorder OG melodi-linie i højre hånd. Bas-/grundtoner i venstre hånd. (Den totalt fede groovy måde – når du har fået nogen erfaring med at spille akkorder)
Denne metode har det hele! Du er nu dygtig til at spille akkorder. Du har overblik over akkord omvendinger og kan bruge dem frit. Det betyder at du i højre hånd kan spille en kombination af melodi-linie og akkorder. Venstre hånd spiller stadig bastoner og basfigurer i rytmisk samarbejde med din højre hånd.

Med denne metode kan du både kopiere rytme, akkorder og bas-gange fra dine ynglings-indspilninger. Men som skrevet – denne metode kræver at du får et godt overblik over dine klaverakkorder. Og at du har spillet en del sange hvor du bruger metode 2.

Hvis du drømmer om at beherske metode 3 – den totalt fede groovy måde – så er det bare med at komme i gang med at blive god til metode 2!

Heldigvis er du jo på den helt rigtige hjemmeside lige nu. Tilmeld dig vores webinar HER. Hør mere om hvordan du hurtigt kommer i gang med metode 2 – at lære klaver på den hurtige, sjove og “groovy” måde.

Lær at spille klaver akkorder

Når du skal lære at spille klaver akkorder – så start med at lyt og forstå forskellen på en DUR-akkord og en MOL-akkord. En dur-akkord har en glad klang. En mol-akkord er mere dyster og trist.

Eks: Symbolet C betyder C-dur 3-klang. Symbolet Cm betyder C mol 3-klang

En DUR 3-klang består af: Grundtone – Stor terts – Ren Kvint.
En MOL 3-klang består af: Grundtone – Lille Terts – Ren Kvint.

Du behøver ikke forstå disse begreber lige nu. Bare læg mærke til at det er tonen “i midten” (tertsen) der bestemmer om akkorden er dur eller mol.
En stor terts=dur
En lille terts=mol

Det betyder, at hvis du kender bare én dur akkord – så kan du faktisk lave ALLE dur-treklange! Du behøver bare at kende din grundtone – derefter kan du simpelthen tælle hvor mange tangenter der er fra grundtonen til “midter-tonen” – den store terts. Og derefter kan du tælle hvor mange tangenter der er fra grundtonen til “top-tonen” – den rene kvint.

Lad os sige at du kender klaver akkorden C dur. Den består af tonerne C – E – G. Din grundtone er C. Tæl nu hvor mange tangenter der er fra C til E. Og tæl derefter hvor mange tangenter der er fra C til G.

Vælg nu en ny grundtone. F.eks. F. Du skal nu starte med din nye grundtone F – og derefter sørge for at der er det samme antal tangenter mellem tonerne som i din C dur akkord. Hvis du ellers har talt rigtigt ser din F dur akkord sådan ud: F – A – C

Denne metode kan du bruge til alle dur 3-klange.

Akkord Omvendinger

Du har lige lært lidt om hvordan man opbygger en 3-klang. Hvis du følger opskriften kan du i princippet lave alle dur og mol 3-klange i verden – i grundform!!

MEN – en vigtig ting at lære (hvis du vil være god til at spille akkord klaver) er at lave akkord omvendinger. Så hvad er akkord omvendinger?

Jo altså – når du har fundet din grundakkord – f.eks. C dur – så kan du begynde at vende akkorden om. Det betyder at bare du spiller de tre toner du har fundet til din grundakkord – så er det ligemeget hvilken af tonerne der er øverst eller nederst.

Tonerne i din C dur grundakkord er: C – E – G. Når tonerne er “stablet” på denne måde kalder vi netop akkorden for “Grund-omvending” eller “Grundstilling”

Men fordi der er tre toner kan akkorden stables på tre forskellige måder: Grundstilling – 1. omvending – 2. omvending. Det ser sådan ud:

Grundstilling: C – E – G
1. omvending: E – G – C
2. omvending: G – C – E

Du kan vælge lige den omvending du ønsker – det er stadig en C dur 3-klang.

Hvis du vil vide mere om hvordan du bliver super god til at spille rytmisk og groovy akkord-klaver – så husk at tilmelde dig det gratis online klaver webinar – og at downloade din gratis akkord PDF eBog. Find det hele HER

Om klaverundervisning generelt

Hvis du gerne vil vide mere om hvordan du finder den helt rigtige klaverundervisning til dig selv eller dit barn – så læs mere i denne artikel: Klaverundervisning – Vælg den form der passer bedst til dig