Er musik godt for hjernen

Er musik godt for hjernen

Fordelene ved at spille musik hjælper din hjerne mere end enhver anden aktivitet.

At lære et instrument øger modstandsdygtigheden over for ethvert aldersrelateret fald i hørelsen.

Hjernetræning er “big business”. Virksomheder som BrainHQ, Lumosity og Cogmed er en del af en millionvirksomhed, der forventes at overstige 3 mia. Dollars i 2020. Men er det de tilbyder faktisk til gavn for din hjerne?

Forskere tror ikke på det. Faktisk fastslog University of Illinois, at der er lidt eller intet bevis for, at disse spil forbedrer andet end de specifikke opgaver, der trænes. Lumositys producent blev endda idømt en bøde på 2 millioner dollars for falske påstande.

Så hvis disse hjernespil ikke fungerer, hvad holder så din hjerne skarp? Svaret? At lære at spille et musikinstrument.

Hvorfor det at være musiker er godt for din hjerne

Videnskaben har vist, at musikalsk træning kan ændre hjernens struktur og funktion til det bedre. Det kan også forbedre langtidshukommelsen og føre til bedre hjerneudvikling for dem, der starter i en ung alder.

Desuden har musikere tendens til at være mere mentalt opmærksomme, ifølge ny forskning fra en undersøgelse fra University of Montreal.

“Jo mere vi ved om musikkens indflydelse på virkelig basale sensoriske processer, jo mere kan vi anvende musikalsk træning til personer, der måske har langsommere reaktionstider,” sagde ledende forsker Simon Landry.

“Når folk for eksempel bliver ældre, ved vi, at deres reaktionstider bliver langsommere,” sagde Landry. “Så hvis vi ved, at det at spille et musikinstrument øger reaktionstiderne, kan det være nyttigt for dem at spille et instrument.”

Tidligere fandt Landry, at musikere har hurtigere auditive, taktile og audio-taktile reaktionstider. Musikere har også en ændret statistisk brug af multisensoriske oplysninger. Dette betyder, at de er bedre til at integrere input fra forskellige sanser.

“Musik gør sandsynligvis noget unikt,” forklarer neuropsykolog Catherine Loveday fra University of Westminster. “Det stimulerer hjernen på en meget kraftig måde på grund af vores følelsesmæssige forbindelse til den.”

I modsætning til hjernespil er det en rig og kompleks oplevelse at spille et instrument. Dette skyldes, at det integrerer information fra sanserne for syn, hørelse og berøring sammen med fine bevægelser. Dette kan resultere i langvarige ændringer i hjernen. Disse kan anvendes i erhvervslivet.

Forandringer i hjernen

Hjerneskanninger har været i stand til at identificere forskellen i hjernestruktur mellem musikere og ikke-musikere. Mest bemærkelsesværdigt er, at corpus callosum, et massivt bundt nervefibre, der forbinder hjernens to sider, er større hos musikere. Også de områder, der involverer bevægelse, hørelse og visuospatiale evner, ser ud til at være større hos professionelle keyboardspillere.

Oprindeligt kunne disse undersøgelser ikke afgøre, om disse forskelle var forårsaget af musikalsk træning, eller om anatomiske forskelle forudsætter, at nogle bliver musikere. I sidste ende viste længdestudier, at børn, der udfører 14 måneders musikalsk træning, viste mere kraftfulde strukturelle og funktionelle hjerneforandringer.

Disse undersøgelser beviser, at indlæring af et musikinstrument øger volumen af gråt stof i forskellige hjerneområder, det styrker også forbindelserne over lang afstand mellem dem. Yderligere forskning viser, at musikalsk træning kan forbedre mundtlig hukommelse, rumlig ræsonnement og færdigheder inden for læsning.

Langvarige fordele for musikere

Hjernescanningsundersøgelser har vist, at den anatomiske ændring i musikernes hjerner er relateret til alderen, hvor træningen begyndte. Det bør ikke være overraskende, men læring i en yngre alder forårsager de mest drastiske ændringer.

Interessant nok kan selv korte perioder med musikalsk træning have langvarige fordele. En undersøgelse fra 2013 viste, at selv dem med moderat musikuddannelse bevarede skarp behandling af talelyde. Det var også i stand til at øge modstandsdygtigheden over for ethvert aldersrelateret fald i hørelsen.

Forskere mener også, at afspilning af musik hjælper talebehandling og indlæring hos børn med dysleksi. Desuden kan det at lære at spille et instrument som barn beskytte hjernen mod demens.

“Musik når dele af hjernen, som andre ting ikke kan,” siger Loveday. “Det er en stærk kognitiv stimulus, der får hjernen til at gro på en måde, som intet andet gør, og beviset for, at musikalsk træning forbedrer ting som arbejdshukommelse og sprog, er meget robust.”

Andre måder hvorpå det at lære et instrument styrker din hjerne

Gæt engang? Vi er stadig ikke færdige. Her er otte yderligere måder hvorpå det at lære et instrument styrker din hjerne.

1. Styrker dine bånd til andre mennesker. Dette burde ikke være overraskende. Tænk på dit yndlingsband. De kan kun spille sammen når de har kontakt, koordination og samarbejde med hinanden.

2. Styrker hukommelse og læsefærdigheder. Auditory Neuroscience Laboratory ved Northwestern University siger, at dette er fordi musik og læsning er relateret via fælles neurale og kognitive mekanismer.

3. At spille musik gør dig glad. McMaster University opdagede, at babyer, der tog interaktive musikundervisning, viste bedre tidlige kommunikationsevner. De smilede også mere.

4. Musikere kan behandle flere ting på én gang. Som nævnt ovenfor er det fordi det at spille musik tvinger dig til at behandle flere sanser på én gang. Dette kan føre til overlegne multisensoriske færdigheder.

5. Musik øger blodgennemstrømningen i din hjerne. Undersøgelser har vist, at korte “udbrud” af musikalsk træning øger blodgennemstrømningen til hjernens venstre halvdel. Det kan være nyttigt, når du har brug for et “burst” af energi. Spring energidrikken og marmeladen over i 30 minutter.

6. Musik hjælper hjernen med at komme sig. Motorstyring forbedret i hverdagens aktiviteter med patienter med slagtilfælde.

7. Musik reducerer stress og depression. En undersøgelse af kræftpatienter viste, at lytning til og udøvelse af musik reducerede angst. En anden undersøgelse afslørede, at musikterapi sænkede niveauer af depression og angst.

8. Musiktræning styrker hjernens udøvende funktion. Executive-funktionen dækker kritiske opgaver som behandling og opbevaring af information, kontrol af adfærd, beslutningstagning og problemløsning. Hvis den styrkes, kan du øge din evne til at leve. Musikalsk træning kan forbedre og styrke den udøvende funktion hos både børn og voksne.

John Rampton.

Artikel oversat fra engelsk. Original artikel af John Rampton.
Original publikation HER

Er du klar til at lære et instrument? Her på KlaverOnline.dk kan du lære at spille klaver på den hurtige, sjove og “groovy” måde. Tilmeld dig online webinar på forsiden. KLIK HER.