Rytmisk klaver. Hvad betyder det egentlig?

Rytmisk klaver native dance

Rytmisk klaver. Hvad betyder det egentlig?

Hvis jeg siger til dig at jeg spiller rytmisk klaver – hvad mener jeg så egentlig med det?

Hvad er rytmisk klaver for en størrelse – og hvad betyder det at gå til rytmisk klaver undervisning?

Jeg er sikker på at der er lidt varierende fortolkninger af begrebet – men i min verden betyder det at spille rytmisk klaver – at spille stort set alt andet end traditionel klassisk musik.

Selv om nogle synes at udtrykket rytmisk musik er en fornærmelse mod den klassiske musik – som afgjort også er “rytmisk” – så er det alligevel endt med at begreberne “rytmisk musik” og “klassisk musik” er blevet overskrifterne for to helt overordnede – og ret forskellige stilarter.

At spille rytmisk klaver betyder at man bevæger sig i genrer som pop, rock, soul, country og lignende. Det betyder også at den musik man spiller i højere grad tager udgangspunkt i det rytmiske aspekt. Man kan her tale om ting som “feeling” og “groove”.

Helt generelt kan man også sige, at i rytmisk musik er der underforstået en høj grad af frihed til at fortolke både melodi, harmonik og rytme. Dette er meget udtalt i f.eks jazz musik – og måske mindre udtalt i traditionel folkemusik.

Klassisk musik og rytmisk musik er ikke hinandens modsætninger. Den ene stilart er ikke bedre end den anden. Men – hvis du skal i gang med at lære klaver kan det være en god idé ret hurtigt at finde ud af hvilken af de to retninger der siger dig mest.

Du kan selvfølgelig sagtens spille både rytmisk og klassisk musik – men hvis dit mål er at blive virkelig god på dit instrument, kan det være en god idé at målrette din øvning mod én af de to hovedstilarter. Det er de færreste professionelle pianister der behersker begge stilarter til fulde.

Personligt er jeg helt klart til rytmisk musik – i næsten alle afskygninger. Derfor handler resten af denne artikel om at lære rytmisk klaver på min måde.

Er du den funky type?

Jeg véd ikke med dig – men jeg kan li’ musik der er funky, groovy og fuld af sjæl.

Det gælder både for den musik jeg lytter til – og den musik jeg selv spiller – enten når jeg spiller selv – eller når jeg spiller med forskellige bands.

Hvis musikken ikke taler til dig – har feeling og sjæl – kan det for nogle betyde at man opgiver klaveret.

I traditionel klaverundervisning kan der simpelthen gå for lang tid inden man når et niveau hvor man faktisk føler noget for det man spiller.

Nodelæsning, teori, skalaøvelser og finger-teknik – kan alt sammen være med til at dræbe lysten til at lære.

Hvad med dig? Er du den funky type.

Synes du det giver mening når jeg siger:

“Koncentrer dig om at lære et par grundlæggende færdigheder – og kom i gang med at spille – OG FØLE – dine yndlingssange – inden du gør noget andet. 

Start med at nyde musik – bliv inspireret. Senere – kan du bygge på din inspiration og gå videre til at lære noder og teori – og alle de andre ting.”

Andre kulturer – og vores egen gør det

Rytmisk klaver native danceJeg mener – se på så mange andre kulturer rundt om i verden. Kulturer fyldt med sang og dans.

Mange af disse kulturer videregiver simpelthen deres sange og danse til den næste generation – ved at synge og danse sammen. De føler det – de nyder det.

De bruger ikke nogen form for noder på papir – de bruger deres ører, kroppe og musikalske hukommelse. Det er det!

Og du ved præcis hvad jeg taler om. Du har også arvet sange fra dine omgivelser. Julesange, Højskolesangbogen, Kim Larsen – og så videre.

Sange du kan udenad “inde i dit hoved”. Du havde ikke brug for noder til dem – vel? Du havde kun brug for dine ører og din musikalske hukommelse.

Og det er på nøjagtigt samme måde du bør lære klaver.

Du kan allerede dine yndlingssange i dit hoved

Du kender allerede dine yndlings pop- og rocksange – i dit hoved. Du kan sandsynligvis synge med – du kender allerede melodilinjen og teksterne.

Alt hvad du behøver at er gøre, at lytte til sangen – forstå hvor akkorderne skifter – bygge disse akkorder – efterligne den rytmiske fornemmelse af sangen med begge hænder …

… og der har du det. Du spiller din yndlingssang på klaveret.

Du kan føle sangen – du nyder det – du bliver inspireret til at lære mere.

Sådan fungerer “Klaver på 3 uger”.

Så – er du den funky type?

Hvis ja – så tilmeld dig mit gratis online webinar “Klaver på 3 uger” – klik linket for tilmelding:

 

KLIK HER – Tjek “Klaver på 3 uger” – Anbefales til alle funky typer

 

Vi snakkes

Nisser